FAQ

1. Σε τί μορφή πρέπει να είναι τα αρχεία προς εκτύπωση;

Δεχόμαστε αρχεία σε μορφή CorelDraw, Illustrator, PDF, Tiff και JPG.

2. Ποια πρέπει να είναι η ανάλυση των εικόνων που προορίζονται για εκτύπωση:

Οι εικόνες πρέπει να είναι 300dpi τουλάχιστον.

3. Ποια χρωματικά profiles ορίζω όταν κάνω export ένα αρχείο;

Τα χρωματικά profiles που χρησιμοποιούμε είναι το ISO Coated v2 για το CorelDraw και το US Web Coated (SWOP) v2 για το Photoshop και το Illustrator.

4. Υπάρχει κάποιος περιορισμός στις γραμματοσειρές που μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Απολύτως κανένας περιορισμός. Το μονό που πρέπει να κάνετε είναι να γυρίσετε τις γραμματοσειρές σε curves (convert to curves) στο CorelDraw και σε outlines στο Illustrator, ακόμα και αν στείλετε αρχείο σε μορφή .pdf .

5. Μπορώ να αφήσω RGB στοιχεία στο αρχείο που στέλνω για εκτύπωση;

Όχι. Όλα τα στάδια στη διαδικασία της εκτύπωσης λειτουργούν βάσει της τετράχρωμης χρωματικής παλέτας CMYK.  Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία μιας μακέτας σας πρέπει να υιοθετούν τη χρωματική παλέτα CMYK. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιοδήποτε στοιχείο RGB μετατρέπεται αυτόματα σε ποσοστά τετραχρωμίας CMYK με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν εκτύπωσης να απέχει αρκετά από το επιθυμητό.

6. Τι περιθώρια πρέπει να αφήσω στο αρχείο που στέλνω για εκτύπωση;

Αφού επιλέξετε την τελική διάσταση, αφήστε περιθώριο του φόντου τουλάχιστον 3 χιλιοστά σε κάθε πλευρά. Στην συνέχεια τοποθετήστε όλα τα στοιχεία της μακέτας σας (λογότυπο, γράμματα, φωτογραφίες)  τουλάχιστον 5 χιλιοστά μέσα από τα σημεία κοπής.

7. Σε περίπτωση που το έντυπο μου έχει φινίρισμα δίπλωμα ακολουθώ κάποια άλλη διαδικασία;

Στην περίπτωση αυτή μας ενημερώνεται για το είδος του διπλώματος( π.χ δίπτυχο, τρίπτυχο κ.ο.κ) και φροντίζετε να τοποθετήσετε σημεία διπλώματος στη μακέτα σας.

8. Τι είναι η πίκμανση;

Με τον όρο πίκμανση εννοούμε το χάραγμα των χαρτιών και των χαρτονιών στα σημεία που πρέπει να διπλωθούν. Για τον σκοπό αυτό, παρεμβάλλονται στα καλούπια κοπής, ειδικές λάμες χωρίς κόψη (λάμες πίκμανσης) οι οποίες δημιουργούν οδηγούς διπλώματος. Η πίκμανση γίνεται αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτύπωσης. Η πίκμανση χρειάζεται όταν το χαρτί είναι σκληρό (>170γρ). Με την πίκμανση επιτυγχάνουμε τη δυνατότητα να διπλώσουμε ένα χαρτί, να ανοιγοκλείνουμε ένα βιβλίο, έναν ειδικό φάκελο κλπ χωρίς να σπάει η επιφάνεια του χαρτιού.

9. Τι είναι το περφορέ/διάτρηση;

Για να χωρίζουμε διάφορα εκτυπωμένα μέρη εύκολα από ένα φύλλο χαρτιού θα πρέπει κάθε κομμάτι τους χωριστά να περφοράρεται, δηλαδή να κόβεται διακεκομμένα, ώστε να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση ψαλιδιού.

10. Τι είναι το βερνίκι νερού;

Το βερνίκι νερού είναι ένα υλικό επεξεργασίας, το οποίο προστίθεται στο έντυπο κατά την παραγωγική διαδικασία. Ουσιαστικά, προστίθεται μια λεπτή στρώση επικάλυψης, ματ ή γυαλιστερή (κατ΄ επιλογή). Με τον τρόπο αυτό, το έντυπο στεγνώνει πιο γρήγορα, παρέχεται προστασία από εξωγενείς παράγοντες, όπως δαχτυλιές, μουντζούρες κ.ά., ενώ αυξάνεται και η διάρκεια ζωής του. Τέλος, το βερνίκι νερού προσθέτει από αισθητικής πλευράς όμορφο φινίρισμα, το οποίο προσδίδει στο τελικό προϊόν μια αίσθηση πολυτέλειας.

11. Τι είναι η τεχνική overprint και πότε τη χρησιμοποιούμε?

Είναι η τεχνική εκτύπωσης πάνω σε έγχρωμο φόντο επικαλύπτοντας ότι υπάρχει από κάτω. Το μαύρο επικαλύπτει όλα τα άλλα χρώματα και γι’ αυτό ενδείκνυται για μικρά γράμματα και κείμενο. Τα υπόλοιπα χρώματα δεν γίνονται overprint διότι αλλοιώνονται. Προϋπόθεση σωστής απόδοσης είναι το κείμενο που θα τυπωθεί πάνω στο έγχρωμο φόντο να είναι και αυτό έγχρωμο (όχι λευκό).

12. Τι είναι η Βιβλιοδεσία κολλητό / ραφτο-κολλητό

Με τον όρο βιβλιοδεσία κολλητό εννοούμε το δέσιμο του εντύπου στη ράχη με κόλλα.

Με τον όρο ραφτό κολλητό αναφερόμαστε σε δέσιμο με κλωστορραφή και στη συνέχεια επικόλληση στο εξώφυλλο.

13. Τι είναι η Βιβλιοδεσία καρφίτσα

Συρραφή με μεταλλικό σύρμα στη ράχη του εντύπου. Ιδανική επιλογή για μικρά βιβλία, βιβλιάρια, πολυσέλιδα έντυπα, προγράμματα, newsletters και καταλόγους.

14. Τι πρέπει να ελέγξω πριν την αποστολή της μακέτας;

Συνοπτικά σας παρουσιάζουμε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξετε πριν την αποστολή των αρχείων σας. Αυτά είναι α. όλα τα στοιχεία είναι σε μορφή CMYK, β. η ποιότητα των εικόνων που χρησιμοποιήσατε έχουν ανάλυση τουλάχιστον 300dpi, γ. το μαύρο κείμενο είναι πάντα 100% μαύρο ( C: 0  M:0 Y:0 K:100 ), δ. οι γραμματοσειρές έχουν μετατραπεί σε curves ( converted to curves / create outlines ), ε. βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τα κείμενα στα σωστά περιθώρια από τα σημεία κοπής και έχετε αφήσει τα αντίστοιχα περιθώρια/γεμίσματα.