Blog

HomeΧωρίς κατηγορίαΤι είναι το αρχείο pdf

Τι είναι το αρχείο pdf

Τι είναι το αρχείο .pdf;

To pdf (portable document format) είναι είδος αρχείου που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση εγγράφων ανεξαρτήτως λογισμικού και λειτουργικού συστήματος. Κάθε αρχείο της μορφής pdf περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή ενός καθορισμένου εγγράφου. Σε αυτά περιλαμβάνεται το κείμενο, οι γραμματοσειρές, τα γραφικά και άλλες απαιτούμενες πληροφορίες. 

Τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας το Adobe Acrobat δεν ήταν διαθέσιμο δωρεάν. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πρώτες εκδόσεις pdf δεν είχαν υποστήριξη για υπερσυνδέσμους. Επίσης το μέγεθος του αρχείου pdf (το οποίο ήταν σχετικά μεγάλο) απαιτούσε μεγάλους χρόνους ανάκτησης. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν. Με τη δωρεάν διάθεση του Adobe Acrobat ήρθε η υιοθέτηση του αρχείου pdf ως πρότυπο για τα προς εκτύπωση αρχεία.

Ένας ακόμα λόγος της τεράστιας απήχησης είναι ο σχετικά εύκολος τρόπος δημιουργίας των αρχείων pdf. Μπορεί να γίνει μέσα από διάφορα προγράμματα όπως α. CorelDraw β. Adobe Indesign γ. Adobe Photoshop δ. Adobe Illustrator ε. Adobe Distiller. Με την εγκατάσταση του Adobe Acrobat Professional μπορεί κάποιος να δημιουργήσει pdf αρχεία ακόμα και μέσα από τις εφαρμογές του Microsoft Office γρήγορα και εύκολα.

Όσον αφορά δε στην προβολή των αρχείων pdf το μόνο προγράμματα που χρειαζόμαστε είναι το Adobe Reader, το οποίο παρέχεται ΔΩΡΕΆΝ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να άνοιγμα, προβολή και εκτύπωση αρχείων pdf.

Πλεονεκτήματα

Για το τέλος αφήσαμε ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης αρχείων pdf. Πρωταρχικά είναι μία κοινή μορφή ανταλλαγής αρχείων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα αρχείο pdf σε Mac και το αρχείο να διαβαστεί σε PC ή και αντίστροφα. Επιπρόσθετα δεν χρειάζεται ο κάθε χρήστης να έχει πολλά προγράμματα στον υπολογιστή του είτε για τη δημιουργία του αρχείου pdf πόσο μάλλον για την προβολή του. Ένας ακόμα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι το αρχείο δεν μπορεί να αλλοιωθεί από τους παραλήπτες. Τέλος για τεχνικούς λόγους αναφέρουμε ότι είναι συμπαγή αρχεία που περιέχουν όλη την εκτυπωτική πληροφορία και υποστηρίζουν μια σειρά εξελιγμένων αλγόριθμων συμπίεσης(Compression Optimize) ώστε το μέγεθος του τελικού αρχείου να έχει το ελάχιστο δυνατό  διατηρώντας όμως σχεδόν στο ακέραιο τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η εκτύπωσή του.