Φινίρισμα

ΚΟΠΤΙΚΟ (ΣΤΑΝΤΖΑ)

Κόψιμο μια εργασίας με τη χρήση σχηματοποιημένου καλουπιού.

 

ΠΕΡΦΟΡΕ

Για να χωρίζουμε διάφορα εκτυπωμένα μέρη εύκολα από ένα φύλλο χαρτιού θα πρέπει κάθε κομμάτι τους χωριστά να περφοράρεται, δηλαδή να κόβεται διακεκομμένα, ώστε να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση ψαλιδιού.

 

ΠΙΚΜΑΝΣΗ

Με τον όρο πίκμανση εννοούμε το χάραγμα των χαρτιών και των χαρτονιών στα σημεία που πρέπει να διπλωθούν. Για τον σκοπό αυτό, παρεμβάλλονται στα καλούπια κοπής, ειδικές λάμες χωρίς κόψη (λάμες πίκμανσης) οι οποίες δημιουργούν οδηγούς διπλώματος. Η πίκμανση γίνεται αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτύπωσης. Η πίκμανση χρειάζεται όταν το χαρτί είναι σκληρό (>170γρ). Με την πίκμανση επιτυγχάνουμε τη δυνατότητα να διπλώσουμε ένα χαρτί, να ανοιγοκλείνουμε ένα βιβλίο, έναν ειδικό φάκελο κλπ χωρίς να σπάει η επιφάνεια του χαρτιού.

 

ΤΟΠΙΚΟ UV

Το τοπικό UV είναι μια διαδικασία που γίνεται μέσω φιλμ. Είναι μια ειδική μεμβράνη που επικολλάται πάνω στο φύλλο του χαρτιού αφού περάσει πρώτα από υψηλή θερμοκρασία από τη μηχανή. Δίνει τη δυνατότητα, τοπικά πάνω στο φύλλο, να δίνεται έμφαση στα γράμματα ή στις φωτογραφίες.

 

ΒΕΡΝΙΚΙ ΝΕΡΟΥ (ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ ή ΜΑΤ)

Το βερνίκι νερού είναι ένα υλικό επεξεργασίας, το οποίο προστίθεται στο έντυπο κατά την παραγωγική διαδικασία. Ουσιαστικά, προστίθεται μια λεπτή στρώση επικάλυψης, ματ ή γυαλιστερή (κατ΄ επιλογή). Με τον τρόπο αυτό, το έντυπο στεγνώνει πιο γρήγορα, παρέχεται προστασία από εξωγενείς παράγοντες, όπως δαχτυλιές, μουντζούρες κ.ά., ενώ αυξάνεται και η διάρκεια ζωής του. Τέλος, το βερνίκι νερού προσθέτει από αισθητικής πλευράς όμορφο φινίρισμα, το οποίο προσδίδει στο τελικό προϊόν μια αίσθηση πολυτέλειας.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ (ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΗ ή ΜΑΤ)

Η πλαστικοποίηση γίνεται σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού. Αποτελείται από μια ειδική μεμβράνη που επικολλάται πάνω στο χαρτί, αφού έχει περάσει πρώτα από υψηλή θερμοκρασία. Η μεμβράνη αυτή προστατεύει το χαρτί από σκισίματα, λερώματα και όποια άλλη πιθανή φθορά που μπορεί να υποστεί το χαρτί.