ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΝΤΥΠΩΝ

ΔΙΠΤΥΧΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)

Αριθμός φύλλων: 2 φύλλα  /  Αριθμός σελίδων: 4 σελίδες

Το δίπλωμα σε 2-πτυχο (τετρασέλιδο), είναι ο πιο απλός τρόπος διπλώματος. Οι σελίδες προκύπτουν με μία μόνο τσάκιση του χαρτιού και είναι οι λιγότερες δυνατές που μπορεί να περιέχει ένα τυπογραφικό. Για παράδειγμα ένα Α3 με ένα δίπλωμα θα γίνει Α4. Η συνήθης χρήση του είναι για μπροσούρες και διαφημιστικά φυλλάδια.

ΤΡΙΠΤΥΧΑ

Αριθμός φύλλων: 3 φύλλα  /  Αριθμός σελίδων: 6 σελίδες

Το δίπλωμα σε 3-πτυχο είναι ένας άλλος αρκετά συνηθισμένος τρόπος διπλώματος. Το Α4 διπλωμένο στα 3 μας δίνει το 10Χ21. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τεχνικά η εσωτερική πτυχή πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 χιλιοστά πιο μικρή. Η συνήθης χρήση του είναι για φυλλάδια.

ΠΟΛΥΠΤΥΧΑ

Τα πολύπτυχα έντυπα είναι συνήθως μεγαλύτερα σε διάσταση αναπτύγματος και έχουν περισσότερες τσακίσεις. Ιδανικός τρόπος διπλώματος για διαφημιστικά φυλλάδια όπως και χάρτες.

Ζ

Το δίπλωμα “Ζήτα” είναι παρόμοιο με το δίπλωμα σε 3πτυχο μόνο που οι σελίδες αγκαλιάζονται μεταξύ και ως εκ τούτου δεν απαιτείται κάποια πλευρά να είναι μικρότερη. Η συνήθης χρήση του είναι για φυλλάδια οδηγιών και επιστολές.

ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ

Αυτό είναι όμοιο με το “Ζ” αλλά έχει περισσότερες πτυχές. Τεχνικά η μεγαλύτερη πλευρά είναι πάντα αυτή του εξωφύλλου ενώ όλες οι υπόλοιπες είναι σταδιακά μικρότερες.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Αριθμός φύλλων: 4 φύλλα  /  Αριθμός σελίδων: 8 σελίδες

Το δίπλωμα παράθυρο είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τρόπους διπλώματος ενός εντύπου. Τεχνικά σε μορφή αναπτύγματος οι δύο εξωτερικές σελίδες (δεξιά & αριστερή) είναι κατά 2-3 χιλιοστά μικρότερες.

ΟΚΤΑΣΕΛΙΔΟ

Αριθμός φύλλων: 4 φύλλα  /  Αριθμός σελίδων: 8 σελίδες

Με τον όρο οκτασέλιδο εννοούμε το τυπογραφικό φύλλο που προκύπτει από δύο τσακίσεις του χαρτιού, μία οριζόντια και μία κάθετη.

 

ΔΩΔΕΚΑΣΕΛΙΔΟ

Αριθμός φύλλων: 6 φύλλα  /  Αριθμός σελίδων: 12 σελίδες

Ίδια λογική με το οκτασέλιδο, μόνο που το τυπογραφικό διπλώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζονται 12 σελίδες.

 

ΔΕΚΑΕΞΑΣΕΛΙΔΟ

Αριθμός φύλλων: 8 φύλλα  /  Αριθμός σελίδων: 16 σελίδες

Ίδια λογική με το οκτασέλιδο, μόνο που το τυπογραφικό διπλώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζονται 16 σελίδες.