Blog

HomeΧωρίς κατηγορίαΤι πρέπει να προσέχουμε πριν στείλουμε ένα αρχείο για εκτύπωση

Τι πρέπει να προσέχουμε πριν στείλουμε ένα αρχείο για εκτύπωση

Πολλές φορές το αποτέλεσμα του τελικού μας προϊόντος μπορεί να έχει αποκλίσεις από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε κλείσει σωστά το. Ένα από τα βασικότερα σημεία που οφείλουμε να προσέχουμε είναι:

Α. η ανάλυση των φωτογραφιών να είναι τουλάχιστον 300dpi

Β. να έχουμε μετατρέψει όλα τα RGB στοιχεία σε CMYK.

 

Σε αυτό το σημείο ας δούμε τι σημαίνει ο όρος CMYK και RGB. Με τη συντομογραφία CMYK εννοούμε το μοντέλο χρωμάτων που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Cyan (κυανό), Magenta (ματζέντα), Yellow (κίτρινο), και Black (μαύρο) τα οποία είναι και τα βασικά χρώματα μέσω των οποίων δημιουργούνται τα υπόλοιπα χρώματα και αποχρώσεις.

Από την άλλη μεριά το μοντέλο RGB βασίζεται στη μίξη τριών χρωμάτων, τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν το όνομα του και είναι τα Red (Κόκκινο), Green (Πράσινο), και Blue (Μπλε). Στη σχεδίαση και τη γραφιστική, συνηθίζεται να χρησιμοποιείται το μοντέλο RGB για παρουσιάσεις στην οθόνη του υπολογιστή.

 

Ωστόσο αν ένα αρχείο πρόκειται να εκτυπωθεί πρέπει να μετατρέψουμε τα χρώματα σε CMYK. Αυτό καθώς όλα τα στάδια της διαδικασίας εκτύπωσης λειτουργούν βάσει της τετράχρωμης χρωματικής παλέτας CMYK. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιοδήποτε στοιχείο RGB μετατρέπεται αυτόματα σε ποσοστό τετραχρωμίας CMYK με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν εκτύπωσης να απέχει αρκετά από το επιθυμητό. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι τα περιθώρια. Αφού επιλέξετε την τελική διάσταση, αφήστε περιθώριο του φόντου τουλάχιστον 3 χιλιοστά σε κάθε πλευρά. Στην συνέχεια τοποθετήστε όλα τα στοιχεία της μακέτας σας (λογότυπο, γράμματα, φωτογραφίες)  τουλάχιστον 5 χιλιοστά μέσα από τα σημεία κοπής. Τέλος πριν την αποστολή του αρχείου σας βεβαιωθείτε ότι γυρίσατε τις γραμματοσειρές σε curves (convert to curves) στο CorelDraw και σε outlines στο Illustrator.