Προετοιμασία αρχείου για εκτύπωση

Μόλις ολοκληρωθεί το δημιουργικό μια δουλειάς το επόμενο στάδιο είναι η τελική εκτύπωση του αρχείου. Στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφύγουμε ορισμένα συνηθισμένα προβλήματα. Αυτά συνήθως προέρχονται από το μη σωστό τρόπο κλεισίματος ενός αρχείου.

 

Ορισμένα από τα προβλήματα αυτά είναι:

η γραμματοσειρά στην εκτυπωμένη σελίδα να είναι διαφορετική από αυτή του αρχικού εγγράφου,
τα εκτυπωμένα χρώματα δεν ταιριάζουν με τα χρώματα του ηλεκτρονικού αρχείου,
υπάρχει ένα λευκό περίγραμμα στην άκρη της σελίδας σας κ.α.

Στο σημείο αυτό θα παρουσιάσουμε μία λίστα ελέγχου σφαλμάτων ώστε να αποφύγουμε τα παραπάνω προβλήματα.

 

  1. Έλεγχος Περιεχομένου

Ο έλεγχος περιεχομένου σημαίνει τον έλεγχο οποιουδήποτε κειμένου για λάθη ορθογραφίας και γραμματικής. Επίσης έλεγχο ότι όλες οι εικόνες είναι στη σωστή θέση.

 

  1. Ενσωμάτωση γραμματοσειρών

Μην ξεχνάτε ότι το άτομο που ανοίγει το έγγραφο ενδέχεται να έχει διαφορετικό λογισμικό από εσάς. Το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι ασύμβατο με το δικό σας. Η ενσωμάτωση των γραμματοσειρών θα εξασφαλίσει ότι ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο όπως δημιουργούνται, ανεξάρτητα από το λογισμικό που ανοίγουν.

 

  1. Σωστή μορφή χρώματος

Είναι σημαντικό να μετατρέψετε τις εικόνες σε μορφή CMYK προτού στείλετε την εικόνα για εκτύπωση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το χρώμα στο τελικό τυπωμένο προϊόν είναι απόλυτα ακριβές με το αρχικό αρχείο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εργάζεστε σε CMYK και όχι σε RGB.

  1. Έλεγχος ανάλυσης της εικόνας

Αν χρησιμοποιείτε 300 dpi για όλες τις εικόνες, αυτό θα διασφαλίσει ότι η εκτύπωση ολοκληρώνεται σωστά και αποτελεσματικά. Τόσο σε ποιότητα όσο και σε χρόνο εκτύπωσης.

 

  1. Αφήστε σωστά περιθώρια

Αφού επιλέξετε την τελική διάσταση, αφήστε περιθώριο του φόντου τουλάχιστον 3 χιλιοστά σε κάθε πλευρά. Στην συνέχεια τοποθετήστε όλα τα στοιχεία της μακέτας σας (λογότυπο, γράμματα, φωτογραφίες)  τουλάχιστον 5 χιλιοστά μέσα από τα σημεία κοπής.

 

  1. Βεβαιωθείτε ότι το κείμενο είναι ευανάγνωστο

Εφόσον επιθυμείτε τη χρήση έγχρωμου κειμένου, μην ξεχνάτε ότι αυτή δεν συνιστάται σε περιπτώσεις κειμένου μικρότερου από μέγεθος 12 σημείων.

 

  1. Συμπίεση αρχείου (zip)

Προτού στείλετε email ή ανεβάσετε ένα αρχείο, συμπιέστε το σε αρχείο ZIP. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείτε ένα μικρότερο αρχείο για ταχύτερη μεταφορά.

 

Συνοπτικά λοιπόν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξετε πριν την αποστολή των αρχείων σας είναι: α. όλα τα στοιχεία είναι σε μορφή CMYKβ. η ποιότητα των εικόνων που χρησιμοποιήσατε έχουν ανάλυση τουλάχιστον 300dpi, γ. το μαύρο κείμενο είναι πάντα 100% μαύρο ( C: 0  M:0 Y:0 K:100 ), δ. οι γραμματοσειρές έχουν μετατραπεί σε curves ( converted to curves / create outlines ), ε. βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τα κείμενα στα σωστά περιθώρια από τα σημεία κοπής και έχετε αφήσει τα αντίστοιχα περιθώρια/γεμίσματα.