Χρυσοτυπία (Θερμοτυπία)

Υπάρχει μια ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική που προσδίδει μια ξεχωριστή εικόνα στις εκτυπώσεις σας. Εφαρμόζεται σε επαγγελματικές κάρτες, επιστολόχαρτα, ετικέτες, προσκλήσεις (εκδηλώσεων, γάμου, βάπτισης). Αυτή είναι η μέθοδος της χρυσοτυπίας (θερμοτυπία ή μεταλλοτυπία). Εδώ θα αναλύσουμε ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να γνωρίζετε.

Το μεταλλικό φινίρισμα είναι ένας από τους πιο κομψούς τρόπους για να προσθέσετε μια ιδιαίτερη πινελιά σε οποιοδήποτε έντυπο. Όπως είπαμε βρίσκει εφαρμογή σε προσκλήσεις, φυλλάδια και επαγγελματικές κάρτες κ.α. Ουσιαστικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να προσδώσετε ένα διαφορετικό και μοναδικό στυλ. Επιπρόσθετα αναβαθμίζετε την ποιότητα των εκτυπώσεων σας.

Αλλά τι είναι τελικά η μέθοδος της θερμοτυπίας; Πώς λειτουργεί η διαδικασία και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής; Έχουμε συγκεντρώσει μερικές βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις που θα βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε ορισμένα απορίες σας.

Τί είναι η χρυσοτυπία;

Η μέθοδος της χρυσοτυπίας, όπως και η μέθοδος της ανάγλυφης εκτύπωσης, είναι μια δημοφιλής τεχνική φινιρίσματος. Δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ποιότητα του εκτυπώμενου είδους. Στην θερμοτυπία η εκτύπωση γίνεται με ένα κλισέ αρσενικό πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα που θέλουμε. Για να μην μπερδευτούμε όπου εικόνα μπορεί να είναι και γράμματα! Το χρώμα είναι σε μια ταινία και μεταφέρετε πάνω στο χαρτί σε υψηλές θερμοκρασίες. Το χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου είναι το μεταλλικό εφέ που καμία άλλη μέθοδο δεν μπορεί να πετύχει. Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα χρώματα σε ματ ή γυαλιστερό. Τα δημοφιλέστερα είναι το χρυσό, το ασημί και το λευκό.

Τί είδη υλικού φιλμ (foil) υπάρχουν;

Το υλικό που χρησιμοποιείται στη μέθοδο της θερμοτυπίας διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών. Ορισμένα από αυτά είναι χρυσό, ασημί, χάλκινο, κόκκινο, μπλε, ιριδίζον, περλέ, λευκό, μαύρο. Μην ξεχνάτε ότι τα φωτεινά χρώματα foil δείχνουν πολύ καλύτερα σε σκούρες επιφάνειες και αντίστοιχα τα σκούρα σε ανοιχτόχρωμες. Με παρόμοιο τρόπο, τα ματ χρώματα δείχνουν καλύτερα σε γυαλιστερές επιφάνειες και τα γυαλιστερά χρώματα σε ματ επιφάνειες.

Τι κόστος έχει η κατασκευή του κλισέ;

Τα κλισέ κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως μαγνήσιο και χαλκό. Η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθος (χρεώνονται με το τετραγωνικό εκατοστό) και το υλικό. Ένα κλισέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.

Ποιες είναι οι μέθοδοι θερμοτυπίας;

Ένα λεπτό μεταλλικό foil κολλιέται πάνω σε επιφάνειες όπως χαρτί με μεγάλη πίεση. Η πίεση γίνεται μέσω μιας θερμαινόμενης ανάγλυφης πλάκας (κλισέ) πάνω στην επιφάνεια του υλικού. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ψηφιακή θερμοτυπία όπου δεν απαιτούνται πλάκες . Αντ ‘αυτού εκτυπώνεται το ηλεκτρονικό αρχείο απευθείας στο χαρτί.

Υπάρχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο μεθόδους. Η ψηφιακή θερμοτυπία έχει λιγότερα κόστη και μικρότερο χρόνο παραγωγής. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην έχει το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της κλασικής μεθόδου των  θερμαινόμενων πλακών (κλισέ).

Πόση επιφάνεια μπορώ να καλύψω;

Συνήθως η επιφάνεια που εφαρμόζεται η θερμοτυπία είναι μικρής έκτασης, κυρίως όταν χρησιμοποιούμε χρυσό και ασημί. Οφείλουμε να είμαστε πάντα ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην ξεπεράσουμε τα όρια της κομψότητας και περάσουμε στην υπερβολή.

Η εταιρία μας ΤΕΡΖΙΔΗΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, η οποία δραστηριοποιείται στην πόλη της Λάρισας  πρωτοπόρα σε εκτυπώσεις offset, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό. Σε αυτόν συμπεριλαμβανάνεται νέα μηχανή 4 πύργων (τετραχρωμίαςHEIDELBERG 70εκ Χ 100εκ με βερνίκι νερού τελευταίας τεχνολογίας με CPC 2000. Πρωταρχικός μας στόχος η παροχή ποιοτικών και ολοκληρωμένων λύσεων στους πελάτες μας. Χωρίς φιλμ και με ηλεκτρονικό μοντάζ, οι δουλειές μας έχουν άριστη ποιότηταχρωματική πιστότητα και ακρίβεια.