Χαρτί

Βασικοί όροι:

Είδη:

Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι χαρτιού με επίστρωση(coated) και χωρίς επίστρωση(uncoated). Μια άλλη κατηγοριοποίηση είναι σε ματ και γυαλιστερά.

 

Βάρος

Το βάρος του χαρτιού είναι ένας οδηγός για το πόσο παχύ είναι το φύλλο. Όσο αυξάνεται το βάρος χαρτιού, γενικά τόσο παχύτερο είναι το φύλλο. Ωστόσο το πραγματικό πάχος θα εξαρτηθεί από το πόσο πυκνές είναι οι ίνες του φύλλου.

 

Γραμμάρια (gsm)

Το gsm αντιπροσωπεύει τα γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτή είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το βάρος του χαρτιού.

 

Πάχος

Μετριέται με ειδικό όργανο που ονομάζεται μικρότερο. Στις μέρες μας υπάρχουν ηλεκτρονικά όργανα που μπορούν να μετρήσουν το πάχος ενός φύλλου σε mm.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ επιστρωμένου και μη επιστρωμένου χαρτιού;

Το μη επιστρωμένο χαρτί είναι το χαρτί που έχει κατασκευαστεί χωρίς τελική επεξεργασία επιμέρους επικάλυψης. Καθώς δεν έχει επικάλυψη, είναι πιο απορροφητικό και μαλακότερο σε αίσθηση από τα επιστρωμένα χαρτιά.

Το επιστρωμένο χαρτί έχει επιφανειακή επίστρωση (από πηλό, κιμωλία και λάτεξ) κάτι που επηρεάζει την απορροφητικότητα και το βάρος του χαρτιού. Γενικά, αυτή η επίστρωση θα κάνει το χαρτί πιο ευαίσθητο στην εκτύπωση κειμένου και εικόνων, έτσι ώστε οι λεπτομέρειες να είναι πιο έντονες και το χρώμα να είναι πιο φωτεινό και πιο πυκνό. Η επίστρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει το φινίρισμα του χαρτιού όπως matte, silk ή gloss.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Μη επιστρωμένα χαρτιά

Μη επιστρωμένο χαρτί είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομα, δηλαδή χαρτί που δεν έχει επιπλέον επίστρωση ή φινίρισμα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίστρωση, δεν υπάρχει καμία γυαλάδα στην επιφάνεια, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για εκτυπώσεις που έχουν πολλά κείμενα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίστρωση, αυτό είναι πιο πορώδες.

Matte

Η επίστρωση ματ είναι μια ελαφριά επίστρωση που προσφέρει αντίθεση των χρωμάτων κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης όχι όμως κάποια γυαλάδα.

 

Silk/Satin

Τα χαρτιά με επίστρωση silk/satin εμφανίζουν περισσότερη γυαλάδα από τα matte. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ matte και gloss.

 

Gloss

Τα χαρτιά με επίστρωση gloss έχουν μεγάλη λάμψη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη αντίθεση των χρωμάτων εκτύπωσης σε σχέση με τα άλλα χαρτιά.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στα περιοδικά;

Στην εκτύπωση των περιοδικών συνήθως χρησιμοποιούμε χαρτί gloss το οποίο έχει βάρος μεταξύ 70-130 γραμμάρια για το εσωτερικό και βάρος μεταξύ 170-250 gsm για το εξώφυλλο.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στις επαγγελματικές κάρτες;

Στην εκτύπωση των επαγγελματικών καρτών  χρησιμοποιούμε χαρτί matte το οποίο έχει βάρος 350 γραμμάρια.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στα μπλοκ σημειώσεων;

Στην εκτύπωση των μπλοκ σημειώσεων  χρησιμοποιούμε χαρτί γραφής (μη επιστρωμένο) το οποίο έχει συνήθως βάρος 80 γραμμάρια.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στα φυλλάδια;

Στην εκτύπωση των φυλλαδίων μπορεί να  χρησιμοποιηθεί χαρτί είτε matte, είτε satin είτε gloss. Το σύνηθες βάρος είναι μεταξύ 100-170 γραμμάρια.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στις αφίσες;

Στην εκτύπωση των αφισών μπορεί να  χρησιμοποιηθεί χαρτόνι couse (μη επιστρωμένο) το οποίο έχει συνήθως βάρος 300 γραμμάρια. Σε περιπτώσεις που πρόκειται για αφίσες εσωτερικού χώρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαρτί matte ή gloss. Το σύνηθες βάρος είναι είτε 115 γραμμάρια είτε 150 γραμμάρια.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στα επιστολόχαρτα;

Στην εκτύπωση των επιστολόχαρτων  χρησιμοποιούμε χαρτί γραφής (μη επιστρωμένο) το οποίο έχει συνήθως βάρος 80 γραμμάρια.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στα ημερολόγια;

Στην εκτύπωση των ημερολογίων  χρησιμοποιούμε χαρτί matte ή gloss το οποίο έχει συνήθως βάρος 150 γραμμάρια.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στα card postal;

Στην εκτύπωση των card postal  χρησιμοποιούμε χαρτί Bindacotte το οποίο έχει συνήθως βάρος 350 γραμμάρια.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στα folders;

Στην εκτύπωση των folders  χρησιμοποιούμε χαρτί matte το οποίο έχει συνήθως βάρος 350 γραμμάρια.

 

Τι τύπος χαρτιού χρησιμοποιείται στα κουτιά συσκευασίας;

Στην εκτύπωση των κουτιών συσκευασίας  χρησιμοποιούμε χαρτί Invercote το οποίο έχει συνήθως βάρος 300 γραμμάρια.