Εκτύπωση

Εκτύπωση Offset, τί είναι:

 

Πρόκειται για μια μέθοδο εκτύπωσης όπου το χαρτί δεν έρχεται σε άμεση επαφή με την εκτυπωτική πλάκα (τσίγκος) αλλά με έναν κύλινδρο καουτσούκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του θέματος στο χαρτί. Η μέθοδος αυτή έχει άριστα ποιοτικά αποτελέσματα στα παραγόμενα προϊόντα.

 

Ψηφιακή εκτύπωση, τί είναι:

 

Πρόκειται για μια μέθοδο εκτύπωσης στην οποία το ηλεκτρονικό αρχείο εκτυπώνεται απευθείας σε ένα υλικό, όπως για παράδειγμα χαρτί ή μουσαμά. Στην ουσία το ψηφιακό αρχείο, π.χ. pdf, εκτυπώνεται χωρίς ενδιάμεσο στάδιο προ εκτύπωσης (για παράδειγμα παραγωγή ψηφιακών πλακών εκτύπωσης/τσίγκος). Το toner (τεχνολογία Laser) ή το μελάνι (τεχνολογία inkjet) δεν απορροφάτε από το υλικό εκτύπωσης(π.χ. χαρτί), όπως το μελάνι της Offset, αλλά δημιουργεί ένα στρώμα στην επιφάνεια του εκτυπωμένου υλικού(π.χ. χαρτί).  Η ψηφιακή εκτύπωση πλεονεκτεί σε ταχύτητα παραγωγής , δυνατότητα εκτυπώσεων κατά ζήτηση(on demand) αλλά με χαμηλότερο ποιοτικό αποτέλεσμα έναντι της offset.

 

Offset vs Ψηφιακή

Πλεονεκτήματα Offset:

 

Χαμηλότερο κόστος αντιτύπου για μεγαλύτερες ποσότητες. Η τιμή ανά τεμάχιο μειώνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα

 

Υψηλή ποιότητα της εκτυπωμένης εικόνας

 

Δυνατότητα χρήσης μεγαλύτερης ποικιλίας χαρτιών, τόσο σε βάρος όσο και σε ποιότητα

 

Χρήση και σωστή απόδοση Pantone χρωμάτων κ μεταλλικών χρωμάτων

 

Πλεονεκτήματα Ψηφιακής:

 

Χαμηλότερο κόστος για μικρές ποσότητες.

 

Γρηγορότερος χρόνος παραγωγής.

 

Μεταβλητά δεδομένα.

 

Δυνατότητα παραγωγής όποτε ζητηθεί (on demand) ακόμα και για ένα τεμάχιο.

 

Συγκριτικά οι δύο μέθοδοι:

 

Όσον αφορά στην ταχύτητα η offset είναι πιο χρονοβόρος μέθοδος από την ψηφιακή.

 

Όσον αφορά στο κόστος η offset είναι η κατάλληλη επιλογή για υψηλές ποσότητες παραγόμενων προϊόντων.  Για μικρά τιράζ, η ψηφιακή εκτύπωση αποτελεί την καλύτερη λύση.

 

Όσον αφορά στο μέγεθος του εκτυπώμενου προϊόντος, οι ψηφιακοί εκτυπωτές έχουν περιορισμούς στο μέγιστο μέγεθος εκτύπωσης (στην πλειοψηφία τους το μέγιστο σχήμα είναι 33εκ χ 48εκ.). Σχήματα εντύπων μεγαλύτερου αναπτύγματος πρέπει να τυπωθούν σε offset.