Blog

HomeΧωρίς κατηγορίαΠροεκτύπωση με χρήση CTP

Προεκτύπωση με χρήση CTP

Πρωταρχικά ας δούμε πρώτα τι σημαίνει CTP. Το Computer to Plate (CTP) όπως είναι η πλήρης ονομασία είναι μια τεχνολογία απεικόνισης που χρησιμοποιείται στις σύγχρονες διαδικασίες εκτύπωσης. Μια εικόνα που δημιουργείται σε μια εφαρμογή (DTP) εξάγεται και απεικονίζεται απευθείας σε μια ψηφιακή πλάκα εκτύπωσης (τσίγκος).

Πρόκειται στην ουσία για την εξέλιξη της μεθόδου Computer to Film (CTF) όπου το αρχείο αποτυπώνεται πρώτα σε φιλμ. Ακολούθως σε δεύτερο στάδιο χρησιμοποιείται για την απεικόνιση της εικόνας στον τσίγκο.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη CTP. Όσον αφορά στον τρόπο κατασκευής συναντάμε τεχνολογίες όπως πχ εσωτερικού και εξωτερικού τυμπάνου. Επιπρόσθετα συναντάμε χρήση διαφορετικού είδους laser , θερμικό (με διόδους συχνότητας 830 νανόμετρα) και laser violet (με διόδους συχνότητας 405 νανόμετρα). Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ανάλογα την κάθε κατηγορία χρησιμοποιείται και το κατάλληλο είδος ψηφιακής πλάκας (τσίγκου).

Πλεονετήματα

Ας αφήσουμε όμως τα τεχνικά ζητήματα και ας δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του CTP. Αρχικά με τη χρήση του CTP αφαιρείται το στάδιο της μεταφοράς της εικόνας από το φιλμ στην πλάκα εκτύπωσης (τσίγκος), καθώς όπως είπαμε η εικόνα αποτυπώνεται απευθείας στον τσίγκο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ευκρίνειας και της λεπτομέρειας ενώ ταυτόχρονα παρατηρούμε μείωση στο κόστος παραγωγής καθώς εξαλείφεται η ανάγκη δημιουργίας φιλμ. Ένα ακόμα βασικό ποιοτικό πλεονέκτημα είναι ότι με την χρήση του CTP αποφεύγουμε πιθανές απώλειες σε raster που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του φιλμ, συμπεριλαμβανομένων και των γρατζουνιών. Τέλος αναφέρουμε ότι η παραγωγή των τσίγκων γίνεται σε αισθητά μικρότερο χρόνο, με τον σωστό τρόπο και με πλήρη ευθυγράμμιση και σύμπτωση μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα εκτύπωση εντύπων υψηλής ανάλυσης και ποιότητας.